Motivație şi obiective

Vechea vatră de istorie, oraşul nostru Târgu Frumos a fost locuit în lunga şi zbuciumata lui istorie, pe lângă populaţia majoritar românească, de numeroase minorităţi, dintre care amintim lipoveni, romi, evrei, ceangăi, ucraineni, armeni, greci, francezi şi puţini austrieci. Datorită transformărilor din epoca modernă şi contemporaneitate, din diverse motive, majoritatea minorităţilor a părăsit oraşul, în prezent mai existând doar lipoveni şi rromi[1].
Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Târgu Frumos se ridică la 10.475 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 13.573 de locuitori[2]. Majoritatea locuitorilor sunt români (72,38%). Principalele minorități sunt cele de rromi (8,12%) și ruși lipoveni (8,03%). Pentru 11,42% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută[3].
Prezența minoritarilor în Târgu Frumos este unul dintre rezultatele evoluției istorice și reprezentă un element important al societății românești, fiind o sursă pentru dezvoltarea ei socială și cultură, precum și, în majoritatea cazurilor, punte inter-umană, conturându-se necesitatea de a asigura dezvoltarea și transmiterea identității acestor comunități, prin transmiterea noilor generații de elemente ale patrimoniului cultural specific. 
Cu trecerea anilor, confruntați  cu modernitatea, tinerii din comunitățile minoritare au din ce în ce mai puține date despre moștenirea lor culturală. Prin aceste rânduri, încercăm să prezentăm populației majoritare un punct de vedere diferit asupra vieții comunităților minoritare, bazându-ne pe mărturiile membrilor acestor comunități, contribuindu-se, astfel, la reducerea prejudecăților inter-etnice[4].
Minoritățile etnice au reprezentat întotdeauna un proces semnificativ din populația orașului Târgu Frumos. Armenii, de pildă, odinioară erau mult mai numeroși, dispărând astăzi cu totul.
Încercăm să prezentăm aici câteva din trăsăturile particulare ale obiceiurilor românilor, lipovenilor şi rromilor, elemente de interculturalitate şi sincretism, precum şi transformările de interculturalitate observabile în ultimile decenii. Menţionăm că materialul prezentat aici se bazează pe interviuri cu bătrânii noştri şi contactele nemijlocite cu tradiţiile şi obiceiurile din comunităţile din care noi, elevii, provenim.
Esenţial de precizat este că, elemente actuale din culturile tradiţionale rrome şi/sau lipoveneşti au fost preluate din cultura populaţiei majoritare, iar oraşul Târgu Frumos este un exemplu de convieţuire paşnică între diferite grupuri etnice. De altfel, nu avem cunoştinţă în istoria oraşului de conflicte majore între etnii pe motive rasiale sau de segregare şi, de aceea, acest mozaic etnic poate fi considerat un exemplu de bune practici.
Dacă doriţi, acest blog este o invitaţie la meditaţie, retrospectivă şi introspecţie, iar întrebările ar trebuie să ne ofere un punct de plecare.
Cine suntem noi?
Cum suntem noi?
Cine sunt ceilalţi?
Unde suntem noi?
Desigur că orice informaţie suplimentară este binevenită, orice fotografie este un document care trebuie să circule. Istoria noastră trebuie să fie cunoscută, fiecare generaţie trebuie să îşi scrie propria istorie, aşa încât trebuie să ne scrie istoria.
Trebuie şi putem să ne-o scriem împreună, iar acest blog poate fi un punct de pornire.




[1] Pentru detalii privind structura etnică în Epoca Modernă vezi: N. Dărângă, Monografia comunei Târgu Frumos, Iaşi, 1916; Silviu Văcaru, Supuşii austrieci în principatul Moldovei (1833-1835), Iaşi, 2014.
[2] Recensământul Populației și al locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii.
[3] http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C3%A2rgu_Frumos, tabel 13. Conform acestei ultime statistici, pe fondul creşterii demografice în cadrul comunităţii rrome, se observă o inversare a proporţiilor şi procentelor, comunitatea lipovenilor, tradiţional situată pe locul II, căzând pe III, cedând locul comunităţii rrome.   
[4] Dan Fripis, De la lume adunate... Despre Târgu Frumos, Ed. Opera Magna, Iaşi, 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu